In de media: Valentijn (7) en gezin krijgen muzikaal lichtpuntje in strijd tegen kanker: ‘Het raakt me’

Chemotherapie, bestraling en op en neer naar het ziekenhuis. Het is voor de familie Leeffers uit IJsselmuiden de harde realiteit. Zoon Valentijn (7) heeft kanker en dat voor de tweede keer. Komende dinsdag wacht voor het gezin een speciale avond. Moeder Gerdien is nu al apetrots. 

Valentijn laat zijn rechterhand zien. ,,Bij het behandelen van de tumor is een deel van zijn hand weggehaald”, vertelt Gerdien Leeffers. ,,Hij gaat er heel goed mee om, schaamt zich er niet voor. Dat trekt je er als ouders ook doorheen.” 

Het gezin uit IJsselmuiden gaat door een zware periode sinds twee jaar geleden kanker werd ontdekt bij de toen 5-jarige Valentijn. Alweer. Toen hij 2 jaar was, gebeurde dit namelijk ook. ,,Op dezelfde plek zagen we weer een bobbeltje. Toen zakte de grond onder onze voeten weg. De toekomst is heel onzeker.” 

Bijzonder lichtpuntje 

De strijd voor genezing is in volle gang en daarin volgt komende dinsdagavond een bijzonder lichtpuntje. Dan vindt Valentijn zichzelf namelijk niet terug in het ziekenhuis, maar op het podium van het Concertgebouw in Amsterdam. 

Het gaat om een speciaal benefietconcert, samen met andere kinderen en jongeren die kanker hebben of hebben gehad. En met artiesten als Typhoon, Alain Clark en Meau. Spanning? ,,Valt wel mee”, zegt Valentijn. Hij doet mee met broer Fedde (8) en zus Vivian (10). 

Zelfs voor hun moeder is het nog een verrassing wat ze precies gaan laten zien. ,,Ze laten nog niet veel los. Je mocht af en toe om het hoekje kijken en je ziet dan dat ze met hart en ziel bezig zijn. Ik ben natuurlijk apetrots. Ze ontmoeten ook andere kinderen en zien dat ze niet de enigen zijn die dit meemaken.”

Efteling 

Hoogtepunt van het concert moet de medley met alle deelnemers en artiesten worden. Iedereen mocht hier liedjes voor doorgeven. Voor de familie Leeffers werd dat de muziek van Joris en de Draak uit de Efteling. En dat is niet zonder reden. 

,,Die muziek heeft ons heel erg geholpen. Als je vijf keer in de week op en neer naar het ziekenhuis moet, is het best een uitdaging om het leuk te houden. Toen hebben we heel veel muziek uit de Efteling gedraaid, want dan konden we terugdenken aan de leuke tijd”, zegt moeder Gerdien. ,,Het is lekker spannend”, vult Valentijn aan. 

Survivallen 

Dat haar drie kinderen meedoen aan het concert, maakt bij Gerdien veel los. ,,Het raakt me. Als je in een periode van behandelingen zit, kom je niet toe aan je eigen gevoel. Het is echt survivallen met z’n allen. Muziek is dan een soort medicijn. Ik moet dinsdag niet te veel make-up dragen, want dan loopt het allemaal uit, denk ik.”

Verbinding en positiviteit

Het benefietconcert ‘Kinderen in hun kracht’ wordt georganiseerd door Vereniging Kinderkanker Nederland, met hulp van de Stichting Muziekids en het Conservatorium van Amsterdam. Het is de eerste editie. Er doen in totaal 21 kinderen mee. De oudste is 22, de jongste 5. 

,,De kern van dit concert is dat we met elkaar willen beleven dat muziek zoveel kan vertellen wat je met woorden niet altijd kan vertellen”, zegt Mildred Klarenbeek, directeur van Kinderkanker Nederland. ,,De kinderen staan centraal en aan de hand van muziek willen we hun verhalen vertellen. Het moet een gevoel van verbinding en positiviteit geven.”

Dit artikel is verschenen in De Stentor op 5 mei 2024 en geschreven door Mark Boersma.
 

Fedde (2e van links) en Valentijn (meest rechts) met andere deelnemers en docent bereiden zich voor op 7 mei.

Vivian met begeleider tijdens een van de workshops. 

Steun ons werk

  • Ouders, kinderen, jongeren en
    survivors blijven steunen
  • Werken aan betere zorg en nazorg
  • Kinderen steunen met de Kanjerketting

 

Ontvang als eerste handige tips en informatie

  • Op de hoogte van acties
  • Ontvang het laatste nieuws